"АстраЗенека" изтегля ваксината си за COVID-19 в световен мащаб

08-05-2024

Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ обяви, че започва изтеглянето на ваксината си срещу COVID-19 в световен мащаб. Причината е наличието на много препарати, които са пригодени за нови варианти на болестта. Съобщението идва след като през март компанията доброволно се изтегли от Европейския съюз.

На 7 май от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че ваксината повече няма да се използва.
Според обяснението на компанията решението идва след анализ на новите възможности за ваксиниране, които са по-добре адаптирани към болестта и нейните варианти. Това е довело да загуба на интерес към ваксината на „АстраЗенека“, която вече не се произвежда или зарежда.

„Според независими оценки над 6,5 млн. човешки животи са били спасени само през първата година, в която ваксината стана достъпна. Глобално бяха осигурени повече от 3 млрд. дози“, казват от компанията.
„Нашите усилия бяха признати от редица правителства и организации по света като критични за побеждаване на глобалната пандемия от COVID-19. Сега започваме работа с регулаторите и нашите партньори, за да продължим напред“, допълват още те.

И други страни извън ЕС вече спряха да поръчват от препарата. В Австралия ваксината не е достъпна от март 2023 г.
„АстраЗенека“ промени името на ваксината си на „Ваксзервия“ през 2021 г. Тя беше разрешена за използване при лица над 18 години и се прилагаше с две мускулни инжекции с почивка от три месеца между тях. В някои страни по време на пандемията беше използвана и като бустер.

„Ваксзервия“ е разработена с помощта на вирус от семейството на аденовирусите, който е модифициран да съдържа протеин от SARS-CoV-2 – вирусът, причинител на COVID-19. Макар всички клинични проучвания да доказаха, че препаратът е напълно безвреден и ефективен, ваксината носеше рискове от сериозни странични ефекти като тромбози и тромбоцитопения. Изключително редкият симптом се появи при двама или трима души на 100 000 ваксинирани с „Ваксзервия“.

„Тази ваксина спаси милиони животи и това не трябва да го забравяме. Беше важна в началото на глобалната ни борба с коронавируса. Въпреки това препаратът таргетира стари, древни варианти на болестта. Сега използваме други продукти, които преследват новите варианти на болестта“, коментира директорът на епидемиологията на университета Дийкин в Австралия проф. Катрин Бенет.

Последните съвети на СЗО за ваксинирането срещу COVID-19 се появиха през април. Тогава стана ясно, че препаратите трябва да са насочени към вариант JN.1.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net